недеља, 12. фебруар 2012.

Nameštanje mečeva i Crna knjiga Istočne Evrope

Ove nedelje se pojavila publikacija sindikata fudbalera FIFpro, koja se tiče njihovog položaja u Istočnoj Evropi. Izveštaj pod nazivom Crna Knjiga Istočne Evrope je nastao anonimnim anketiranjem fudbalera u 12 zemalja ovog dela Evrope.

Najviše pažnje u Srbiji je privukla izjava bivšeg fudbalera Borca Dragiše Pejovića koji je u sklopu promocije ove knjige priznao da je igrao namešten meč sa Partizanom. Ipak, nije bilo ozbiljnih reakcija na tu izjavu, kako od strane Borca tako i Partizana. Interesantno je da i sama Crna knjiga, u prilog kojoj je trebalo da služi ova izjava, ne nalazi Srbiju kao posebno problematičnu zemlju po pitanju nameštanja utakmica. Tako, samo 5,3% igrača iz Srbije koji su popunili anketu su priznali da im je ponuđeno nameštanje mečeva. To je duplo manje od proseka Istočne Evrope (11,9%), odnosno time je Srbija među 4 zemlje u kojima ima najmanje nameštanja mečeva u ovom regionu. Zajedno sa Srbijom, solidno se još kotiraju i Slovenija, Mađarska i Hrvatska, dok je najgora situacija u Crnoj Gori, Kazahstanu i Grčkoj.




Na pitanje da li su upoznati sa nameštanjem mečeva u svojoj ligi, 18% anketiranih fudbalera iz Srbije je odgovorilo potvrdno, što našu ligu pozicionira lošije nego po prethodnom kriterijumu, ali opet bolje od proseka.


Kada je u pitanju kašnjenje u isplati plata, tu se Srbija nalazi oko proseka za Istočnu Evropu, tačnije 42,6% anketiranih igrača je navelo da im se primanja ne isplaćuju na vreme.


Kada je u pitanju relevantnost ovih podataka, sigurno se mogu postaviti neka pitanja. Tako upada u oči da svi od 142 anketirana fudbalera u Crnoj Gori su naveli da im je nuđeno nameštanje mečeva, a samo dvojica njih su priznali da su upoznati sa konkretnim slučajevima nameštenih mečeva u njihovoj ligi (1,4%).

Ceo dokument u pdf-u se može preuzeti ovde.

Нема коментара: