среда, 25. јануар 2012.

Dobrodošli


Fudbalski klubovi posluju kao i sve druge firme, pa je razumevanje finansijske strane poslovanja bitno kao i u bilo kom drugom poslu. Potreba za pisanjem ovog bloga je nastala najviše zbog toga što finansijsko poslovanje naših klubova nije dovoljno poznato javnosti. Uprave klubova se trude da prikriju podatke o svom poslovanju kada im je to u interesu, dok oni kojih ih napadaju takođe znaju da iskrivljuju sliku. U svemu tome sportski novinari se ponašaju kao potpuni laici pa iako su zvanični finansijski izveštaji naših najvećih klubova javno dostupni svakome ko ima računar i internet priključak, oni se uporno oslanjaju na postavljanje pitanja rukovodiocima na konferencijama za štampu koji ih, fudbalskim žargonom rečeno, driblaju kako stignu i „šalju po burek“.



Takođe, vrlo kvalitetni blogovi na ovu temu postoje i na engleskom jeziku. Jedina razlika će biti što kolege koje pišu o klubovima u najvećih svetskim ligama imaju na raspolaganju mnogo detaljnije informacije o njihovom poslovanju, pa su i njihovi tekstovi mnogo više analitični (kao na primer ova analiza budžeta Arsenala).

Pitanje finansijske strane fudbala je postalo aktuelno posebno sa preuzimanjem pojedinih fudbalskih klubova od strane vrlo imućnih investitora (kao što se desilo sa Čelsijem, Mančester Sitijem i PSŽ) sa jedne strane i odgovorom UEFA-e koja je uvela nova pravila ograničavajući iznos novca koji klubovi mogu da troše na transfere (Financial Fair Play). Mislim da je takva regulativa izuzetno štetna i značajno usporava razvoj fudbala.

Donošenjem novog Zakona o sportu pokreće se i pitanje privatizacije fudbalskih klubova u Srbiji, što je još jedna od pojava koju treba detaljno ispratiti.

Prva tri teksta (o štetnosti Financial Fair Play-a, relevantnosti sajta Transfermarkt i o finansijskom poslovanju Zvezde i Partizana) su već objavljena na blogu Slobodno tržište, a nakon toga slede novi tekstovi.

Нема коментара: